Pokud jsem Vás na těchto stránkách přesvědčil, že stojí za to pořídit si můj med, mohu Vám nabídnout tyto 3 druhy medů:
Květový med
Je to můj „hlavní produkt“. Z úlů se vytáčí koncem května. Včely ho získávají z nektaru květů, kterých bývá z jara všude dost. Proto se také udává, že je tento med nejzdravější. Právě v květovém medu je ta „obrovská rozmanitost přírody“. Bohužel, přirozenou nevýhodou květového medu je jeho krystalizace. Když k tomu dojde, lze znovu ztekutit jeho zahřátím do 45°C.
Medovicový (lesní) med
Bohužel jsem na něj neměl poslední dobou štěstí a bylo ho pouze velmi malé množství. Med mívá krásnou barvu a konzistenci. Tento med není z květů, ale ze sladkých výměšků mšic. To jestli bude, ale velmi záleží na počasí. Když je moc sucho, mšice se nerozmnoží v dostatečném množství. Když moc prší, jejich výměšky se ze stromů spláchnou. Je tedy možné, že některé sezóny nebude tento med vůbec 🙁 .
Pastovaný med
Pastovaný med je upravený med květový. Nic se do něj navíc nepřidává, nijak se tepelně neupravuje. Vzniká tak, že se nechá květový med krystalizovat a přitom se pravidelně každý den promíchává speciálním nerezovým míchadlem, kterým se v něm nově vznikající krystaly postupně „rozbíjí“. Je to tedy vlastně krystalizovaný med s krystaly rozbitými na malé kousky. Takový med již nikdy znovu neztuhne. Pastovaný med má světlou, až bělavou barvu, snadno se roztírá a z chleba neztéká. Obrovskou výhodou tedy je, že se tento med nemusí (a nikdy nemusel) zahřívat aby se ztekutil a zachová si tak svoje vlastnosti po velmi dlouhou dobu (i několik let).